maandag 16 juli 2012

Afspraak Voor Sterilisatie

Genoteerd in Canna's agenda : dinsdag 24 juli om 11.00 uur een afspraak bij het Dierenziekenhuis Amsterdam voor een laparoscopische (via een kijkoperatie) sterilisatie.
Bij een sterilisatie worden de voortplantingsorganen verwijderd. Dit zijn in het geval van de teef de eierstokken. Eigenlijk wordt de teef gecastreerd, maar in de volsmond wordt het gesteriliseerd genoemd. Bij de laparoscopische sterilisatie worden alleen de eierstokken verwijderd, de baarmoeder blijft zitten. Een grote snede is dus niet nodig. Laparoscopie is ideaal omdat er maar 3 kleine sneetjes nodig zijn. Hierdoor heeft de hond na de operatie een stuk minder pijn en herstelt zij sneller. De eierstokken produceren de geslachtshormonen. Als deze verwijderd zijn, dan staat de baarmoeder niet meer onder invloed van deze hormonen en zal vanzelf verschrompelen.


Het steriliseren van de teef heeft een aantal voor en nadelen.
Nadelen :
 - Chirurgie aan een gezonde hond
- Kans op urine-incontinentie ( 3-5 % of minder ) : Dit zou met name gelden voor grotere rassen. Honden produceren na de ingreep geen oestrogeen en progesteron meer. Door de afwezigheid van oestrogenen wordt de sluitspier bij alle teven slapper. Over het algemeen is dit met medicijnen goed te ondervangen.
- Kans op gedragsverandering, vachtverandering en gewichtstoename


Voordelen :
- Geen loopsheid meer
- Geen baarmoederontsteking meer
- Geen schijndracht meer
- Geen ongewenste dekking meer
- Verminderde kans op melkkliertumoren, mits voor de 2e-3e loopsheid gesteriliseerd.


Links :
Feiten en fabels over castratie en sterilisatie
Long-Term Health Effects Of Spay/Neuter In Dogs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten