vrijdag 21 december 2012

Vaccinatie...Jaarlijks ?

Bij de twee dierenartsen, waar ik met Canna afgelopen jaar geweest ben ( Dierenziekenhuis Amsterdam en Dierenkliniek Overtoom ) kreeg ik het advies om aan het eind van dit jaar haar jaarlijkse vaccinatie te halen. Dit naar aanleiding van de gegevens in haar Spaanse paspoort.


Als je googlet naar het merk Maxivac kom je alleen Spaanstalige websites tegen. Met hulp van Google Translate werd duidelijk , dat Maxivac hepta de volgende indicaties heeft :  

Indicaties en soorten van bestemming : 
Het voorkomen van parvovirus, hondenziekte, hepatitis, laryngotracheitis (geproduceerd door adenovirus type 2), tracheobronchitis en leptospirose (Leptospira icterohaemorrhagiae en Leptospira canicola) door de jaarlijkse hervaccinatie.

Dat punt van die jaarlijkse vaccinatie is zeker aanvechtbaar. Er is door de fabrikant Intervet onderzoek gedaan naar de beschermingsduur van de bestaande hondenvaccins. Hieruit is gebleken dat een aantal componenten uit de cocktailvaccinatie langer bescherming bieden dan één jaar. Voor Hondenziekte, Leverziekte en Parvo is nu een beschermingsduur van 3 jaar aangetoond ( de merken Nobivac, Vanguard,  Duramune ) : link1, link2.

Dit wetende ben ik op zoek gegaan naar dierenartsen in Amsterdam die de vaccicheck aanbieden.
Voordat een dier gevaccineerd wordt kan er aan de hand van een kleine hoeveelheid bloed bepaald worden of een dier nog adequate titers antilichamen in het bloed heeft en dus wel of niet gevaccineerd moet worden. Onnodige vaccinatie wordt op deze manier voorkomen.
Zo kwam ik uit bij Natuurlijk Gezonde Dieren in de Rijnstraat, hier in Amsterdam. Vorige week vrijdag had ik daar een afspraak om 2 uur.
Na Canna's paspoort bekeken te hebben besloot dierenarts Stefan Veenstra dat Canna voldoende beschermd was. Zelfs een vaccicheck vond hij op dit moment overbodig. Alleen een vaccinatie tegen de ziekte van Weil ( leptospirose ) is wel jaarlijks nodig. Dit vaccin is dus wel aan Canna toegediend.


Afgesproken werd om over een jaar terug te komen en dan wel een vaccicheck uit te voeren.

Links :
http://hondenuniversiteit.nl/aanschaf-verzorging/vaccineren/
http://iljasterre.come2me.nl/
http://www.natuurlijkgezondedieren.nl/behandelmethoden/vaccinaties
http://www.unleasheddogs.net/blog/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten