zaterdag 22 september 2012

DierdonorcodicilIn augustus vorig jaar lanceerde Proefdiervrij het Dierdonorcodicil waarmee een overleden huisdier een proefdier het leven kan redden. Jaarlijks worden ruim 20.000 proefdieren opgeofferd in het onderwijs. Om dit aantal omlaag te brengen introduceerde Proefdiervrij in samenwerking met de Universiteit Utrecht het donorcodicil. Een overleden huisdier kan, met toestemming van de eigenaar, worden ingezet voor onderwijsdoeleinden en spaart zo het leven van een proefdier.
Voor het dierdonorcodicil dien je een verklaring te ondertekenen. Dit is mogelijk via  één van de aangesloten dierenartsen. Op dit moment wordt er samengewerkt met dierenartsen in de regio Utrecht. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Woon je in de regio Utrecht, dan zorgt je dierenarts ervoor dat het dier wordt overgebracht naar de universiteit.

In 2013 wordt er gestreefd naar een landelijke dekking. Buiten de regio Utrecht ben je nu nog zelf verantwoordelijk voor het vervoer van het overleden dier. Maar als het Dierdonorcodicil landelijk is ingevoerd, regelt je dierenarts dat voor je.  Voor deze uitbreiding moeten er nog wel meer hogescholen en universiteiten bereid gevonden worden om de proefdieren voor de practica te vervangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten