Maar liefst 50.000 mensen bezochten het beroemdste park van Nederland, maar de toestroom van mensen leidde op geen enkel ogenblik tot problemen.
De sfeer was geweldig en ook de rotzooi achteraf viel ontzettend mee, zegt Olaf Paulus van Pauwvliet, bestuurslid Vereniging Vrienden van het Vondelpark. Wat hem betreft wordt het Vondelparkfestival een terugkerend festijn ( bron De Telegraaf ).
Voor Amsterdammers is de groene zone in Oud-Zuid al anderhalve eeuw dé plek om te wandelen, te sporten of te luieren. En voor toeristen is een wandeling in het park bijna een vanzelfsprekend onderdeel van een dagje Amsterdam.
De vermogende particulieren, die de langwerpige strook in 1864 aankochten en inrichtten, maakten er een attractie van voor zowel rijke als arme Amsterdammers.
Het Vondelpark is sinds 1953 geen particulier bezit meer. Omdat de eigenaren het onderhoud niet meer konden betalen, is het gebied geschonken aan de gemeente Amsterdam.
Het 150-jarig bestaan is gevierd met onder meer kinderspelen, een opera en optredens van Trijntje Oosterhuis en Waylon.
Herfst 1907
Op zondag 15 juni vond tevens de opening plaats van de tentoonstelling ArtZuid Junior ( zie ook hier ), de jongerenversie van de grootse kunstmanifestatie die zich uitstrekt over Amsterdam-Zuid.
Tussen 15 juni en 24 augustus staan de 20 beelden die ontworpen zijn door Amsterdamse scholieren tentoongesteld in het Vondelpark ter ere van het 150 jarig jubileum. De beelden vertellen de geschiedenis van het Vondelpark.
De in het kunstwerk afgebeelde vogels stellen de luidruchtige halsbandparkieten voor, veel voorkomende bewoners van het Vondelpark.
Vereniging Vrienden van het Vondelpark
Vondelpark 150 jaar
Vondelparkfestival
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.