Het Ministerie van Volksgezondheid adviseert een frequente ontworming van huisdieren, minimaal 4 keer per jaar. Voor de Nederlandse situatie zal deze richtlijn gebaseerd zijn op de bestrijding van de wormen die het grootste probleem vormen voor de volksgezondheid, namelijk de spoelworm.
Een organisatie die zich bezighoudt met het uitgeven van uniforme richtlijnen mbt de bestrijding van parasieten bij huisdieren is de ESCCAP, European Scientific Counsel Companion Animal Parasites.
Het preventief ontwormen heeft niet zozeer te maken met het behandelen van wormen of met de gezondheid van onze huisdieren, maar heeft dus meer betrekking op het verlagen van de risico's voor de volksgezondheid.
Ongeveer 5-10% van de honden en katten in Nederland is besmet met de spoelworm. Gebleken is (door bloedonderzoek) dat 10% van de Nederlanders wel eens een besmetting heeft doorgemaakt. Besmetting gebeurt bijvoorbeeld tijdens het tuinieren, door het eten van ongewassen groente en fruit uit eigen tuin, maar vooral door kinderen die minder hygiënisch zijn en meer contact hebben met de grond (bijvoorbeeld zandbakken).
Een reden des te meer (er zijn er meerdere..... ) om de ontlasting van je hond op te ruimen....
Nadeel van het preventief ontwormen is echter dat je je hond bij afwezigheid van een worminfectie onnodig een wormmiddel toedient.....
Er is gelukkig de mogelijkheid om de ontlasting van je hond te onderzoeken op de aanwezigheid van wormeitjes : bij Veterinair Parasitologisch Laboratorium Het Woud kun je een wormcheckkit bestellen, waarin alle benodigdheden en instructies zitten voor het verzamelen van een ontlastingmonster.
Vorige week heb ik zo'n wormcheckkit besteld en afgelopen maandagmiddag een monster genomen. Gelijk opgestuurd in de speciale retourenvelop en gisterenavond per email al de uitslag !
De wormcheckkit bestaat uit een groene plastic envelop met daarin :
- een klein plastic, afsluitbaar zakje ( gripzakje )
- een plastic sealbag
- twee plastic handschoenen
- kartonnen beschermstuk
- een houten spatel
- een velletje absorptiemateriaal
Er is slechts een paar gram ontlasting nodig, gebruik de spatel en doe het monster in het gripzakje. Druk het plat en doe het samen met het absorptievelletje in de sealbag.
Vul nog een korte vragenlijst in en plaats het samen met de sealbag in het kartonnen beschermstuk en stop het vervolgens in de groene plastic retourenvelop.
Envelop frankeren als gewone brievenpost en posten in een gewone brievenbus.
Sealbag met het monster in het kartonnen beschermstuk.
De uitslag, Canna bleek haakwormen te hebben ( klik op afbeelding voor vergroting ).
Het advies is om Canna binnen een week te behandelen met een breed werkend ontwormingsmiddel. Heb ik hier nog liggen : een tablet Milbemax.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.