zaterdag 30 juni 2012

Advocaat Vecht Hondenbelasting Aan Bij Europees Hof

Een Duitse advocaat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gevraagd om de hondenbelasting af te schaffen. Elmar Vitt uit Salzhausen bij Hamburg vindt de belasting een aantasting van het privéleven en discriminerend. Katten, paarden en hamsters zijn immers belastingvrij, redeneert hij.
Behalve in Duitsland en een aantal omringende landen ( Oostenrijk, Zwitserland en Nederland ) wordt nergens in Europa hondenbelasting geind.
Ik kan het best betalen, maar geen beschaafd mens kan de platte leugen aanvaarden dat dit een gerechtvaardigde belasting op luxe is, meent de advocaat, zelf baasje van een Yorkshire terrier. Zijn kansen bij het hof in Straatsburg zijn moeilijk in te schatten. De uitspraak heeft ook gevolgen voor Nederland, waar trouwens niet in iedere gemeente hondenbelasting betaald moet worden.

Hondenbelasting is vooral een grotestedenbelasting. De belasting wordt in grote steden namelijk vaker geheven dan in plattelandsgemeenten. De belasting komt tevens vaker voor in het westen van het land dan in de noordelijke provincies. Bovendien zijn de verschillen in tarief per gemeente absurd....

Hondenbelasting werd bedacht in de middeleeuwen. In die tijd bestond er nog hondsdolheid en ook gaven de vele honden heel wat overlast. Mensen bezaten hondenkarren, voornamelijk de armen maakten daar gebruik van. Om de ziektes te bestrijden en om overlast tegen te gaan, werd hondenbelasting geheven. De hondenbelasting is gebleven, ook toen hondsdolheid naar de achtergrond verdween en toen de hondenkarren allang verdwenen waren. Zwerfhonden zien we in Nederland ook niet echt meer...

Je kan je inderdaad de vraag stellen waarom er eigenlijk hondenbelasting betaald moet worden. Voorheen werd het  natuurlijk op de hondenpoep geschoven, maar er bestaat al jaren de verplichting om het zelf op te ruimen. Moest je vroeger nog weleens laveren tussen de hopen op straat, tegenwoordig is het straatbeeld in dat opzicht toch wel veranderd.


De opbrengst van de hondenbelasting behoort tot de algemene middelen van de gemeente. De opbrengst hoeft dus niet te worden besteed aan het bestrijden van de hondenoverlast.....( welke overlast dan ? ). De hondenbezitter krijgt er in feite helemaal niets voor terug.

Link : http://www.houndsandpeople.com/de/magazin/recht-verordnungen/rechtsanwalt-reicht-klage-gegen-die-hundesteuer-ein/

2 opmerkingen:

  1. Nu landelijke actie tegen de hondenbelasting in Nederland. Zie www.stophondenbelasting.wordpress.com

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.